joi, 26 iunie 2008

Despre prietenie si alti demoni...

Omul cat trăieşte învaţă. Din experienţa proprie sau a celor din jur,...dar învaţă (pana si un copil învaţă ca daca s-a fript odată sa nu mai pună mana pe plita electrica s.a.m.d.). Asa si eu...învăţ in fiecare zi ce înseamnă prietenia adevărata si cat de putini oameni sunt dispuşi sa o ofere. Probabil ca după sănătate si dragostea părinţilor, prietenia este cel mai de preţ "lucru" pe care un om îl poate avea.

Dar ce creează prietenia? Si cum ne dam seama ca ea exista? Ce ne uneste?

Interesele comune. Ele ne fac sa discutam pe aceeasi tema. Dar oare e asta prietenie?
Impreuna in vremuri bune. Eh...asta poate fi si seful cu angajatul.
Impreuna in vremuri grele. Daca n-are de ales,...va fi cu tine (ex.: ati ramas amandoi undeva pe munte, si aveti mancare si apa limitate)
Dragoste. Il iubesti pe omul de langa tine....dar oare e reciproca? Cum iti poti da seama?
Bani. Banii, mi-a zis mie cineva odata, unesc mai mult decat dragostea. Si tind sa-i dau dreptate. Nu exista un liant mai bun intre 2 persoane decat banii. La fel,...nu exista un mod de a se certa cu cineva mai mare decat banii.

Dupa cum vedeti, este greu sa stii in care situatie cineva ti-e prieten. Oare o sa gasim ceea ce cautam in persoana de langa noi care se bucura pentru noi, cand lui/ei ii merge rau? Omul care gaseste energia sa iti ofere un zambet (sincer!) atunci cand tu esti pe culme si el este in prapastie...si care in continuare te incurajeaza pe tine fara sa te umple cu amaraciunea sa...omul care este nu este invidios, si nu se intreaba de ce tie iti merge mei bine decat lui...omul, care scoate dragoste si bucurie din tine (si nu planteaza ura si amaraciune), acela este un canditat pentru prieten adevarat.

Acum....vedeti pe cine aveti langa voi!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Prieten e cel care te face sa te simti echilibrat, cel care este pentru tine neconditionat.
Este insa f greu sa gasesti asa in lumea de azi.Lumea se specializeaza.Nu vei mai gasi totul intr-o singura persoana.Unul te va face sa zambesti, altul va asculta pasul tau,altul te va imprumuta cu bani cand toti ceilalti te-au lasat balta.Si relatiile se specializeaza.Cu cineva iesi la bere, cu altcineva lucrezi la un proiect, cu altcineva mergi la cumparaturi, cu altcineva imparti cele mai intime bucurii...Nu mai sunt vremurile cand gaseai totul intr-o singura persoana.Nu mai avem capacitatea de universalitate.
Si cu cat vei tolera mai bine starea asta de fapt...cu atat viata ta va fi mai buna si mai senina.Nu cere ceea ce nu esti sigur ca poti darui. Nu suntem neaparat noi de vina.Vremurile...Eu sunt fericita cu ce primesc de la diferite persoane...si din toate imi construiesc prietenul ideal.In lumea in care traim, ca sa supravietuim, cuvantul de ordine pt. mine este...ECHILIBRUL...si incerc sa mi-l definesc, chiar si in relatiile de prietenie.
Daca insa vei gasi o persoana care intruneste aproape toate calitatile unui prienen ideal...poti fi sigura ca ai tras lozul cel mare.Zambeste!

Inge spunea...

cine esti, vulpeo?
echilibrul ti-l faci singur,...nu te face prietenul echilibrat.

si intr-adevar, trebuie sa tragi marele loz. dar totusi, cred ca avem capacitatea de universalitate,...insa e mult mai ushor sa ne specializam,...sa facem doar X sau Y lucru, in loc sa incercam sa fim intregi. e mult mai usor sa fim superficiali decat sa ne daruim 100%, neconditionat.

Dar fiecare stie ce da intr-o prietenie,..asha ca fiecare stie ce merita,...ce poate sa ceara. E trist insa ca exista multe cazuri cand dai prea mult si primesti...mai nimic. Or fi vremurile asha....dar avem voie sa speram ca vor veni si vremuri mai bune, in care valorile morale vor fi la mai mare pret ca acum.

setter spunea...

bine spus Inge, ai asternut din condei despre prietenie, ca un om trecut prin viatza, bravo!

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

Gabrielle Clayvon spunea...

Thank you so much for commenting on my blog.

Gabrielle
www.thegiftofgab-gabby.blogspot.com

Ana spunea...

:) TRUE

Anonim spunea...

sunt de acord cu tine - echilibrul ti l faci singur .


"Dar fiecare stie ce da intr-o prietenie,..asha ca fiecare stie ce merita,...ce poate sa ceara. E trist insa ca exista multe cazuri cand dai prea mult si primesti...mai nimic"

dar prietenia nu este ceva neconditionat ? cand iti ajuti un prieten , il ajuti doar pt ca astepti sa te ajute si el la randul lui; sau il ajuti pt ca iti este prieten... ?

prietenia la fel ca si dragostea .. este ea bazata pe servicii? dau ca sa mi dea inapoi sau dau ca sa il ajut indiferent daca imi va da sau nu inapoi ?



.

Shortcuts